Het Lemster Dickens Festijn wordt georganiseerd door vrijwilligers! 

Zo’n 500 enthousiastelingen zetten zich in om een zo mooi mogelijk evenement neer te zetten. Wil jij ook (weer) meedoen bijvoorbeeld als persoon verkleed in de tijd van Dickens?
Hartstikke leuk! Tenslotte maken de aanwezige Dickens figuren ons Festijn levendig en sfeervol.

Er is van alles te doen, hieronder lees je meer over de mogelijkheden en wat er van je verwacht wordt.
Geef je op via het formulier. De betreffende commissie neemt dan z.s.m. contact met je op. In verband met het indelen kan je je als acteur of personage opgeven tot en met 17 september. Voor de andere rollen en taken is er geen deadline maar vragen we je je zo snel mogelijk te melden zodat we weten wie onze teams zijn.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via info@lemsterdickensfestijn.nl 

Heb je al eerder meegedaan of ben je al benaderd door de organisatie, meld je dan alsnog aan via onderstaand formulier en geef aan waar je voor gevraagd bent (naam act). Alleen op deze manier houden we overzicht en slaan we niet per ongeluk iemand over met informatie.

Rollen tijdens het Dickens Festijn

Figurant
We weten dat er mensen zijn die graag in Dickens stijl aanwezig zijn, maar die wel zelf hun tijd en aanwezigheid willen bepalen. Dat is geen enkel probleem. Echter, omdat ‘personages’ en ‘acteurs’ veel meer gebonden zijn dan een figurant, willen we toch enig onderscheid maken. We hopen dat je dat begrijpt.

 • Je hebt eigen kleding**
 • Je wordt niet door de organisatie geschminkt 
 • Je bepaalt zelf wanneer je komt en gaat tijdens het festijn (liefst ben je er natuurlijk wel de gehele tijd) 
 • Je krijgt een entreebandje, maar geen eten/drinken van de organisatie 
 • Je hebt geen toegang tot de opwarm locaties 
  ** begin december is er een moment waarop je nog iets kunt komen uitzoeken in ons kledingdepot. We vragen daarvoor een kleine vergoeding van €5,-


Personage

Je speelt een figuur uit de tijd van Dickens. In principe heb je geen vaste tekst, maar we zullen je vooral vertellen hoe je je rol kunt spelen. Voor het publiek is het erg leuk als je hen probeert te betrekken, maar wil je dat liever niet, dan is dat ook geen probleem.
Je kunt je natuurlijk je voorkeur voor een (soort) act aangeven. 

 • Je krijgt kleding van Dickens te leen
 • Je wordt geschminkt (indien nodig) 
 • We verwachten dat je binnen de openingstijden van het festijn ook aanwezig bent in je act.*
 • Je krijgt een entreebandje en eten/drinken op de opwarm locaties

Voorbeelden van personages: straatveger, bedelkind, verkoopster, viswijf, matroos, geest in Ghost Alley, Oliver Twist, agent, matroos, etc.
Veruit de meeste acts worden door ‘personages’ gespeeld. 

* Kinderen onder de 12 jaar worden nooit zonder begeleiding ingedeeld. Wanneer er genoeg kinderen voor een bepaalde act zijn, bekijken we of het mogelijk is om te rouleren zodat kinderen 2,5 uur spelen ipv 5 uur. Dat wordt afgestemd met de groepsbegeleiders. 

Wil je als kind meedoen in de Dickens dorpsschool?
Lees dan verder onder ‘Schoolkind’ 


Acteur 

Je speelt een figuur uit de tijd van Dickens, maar je hebt een wat grotere rol.
Bij een aantal acts proberen we er echt een korte voorstelling van te maken. Ben jij iemand die het publiek wil betrekken of zich volledig kan inleven in een personage? Laat het ons weten, dan zoeken we in overleg naar een mooie rol voor jouw!

 • Je krijgt kleding van Dickens te leen
 • Je wordt geschminkt (indien nodig)
 • We verwachten dat je binnen de openingstijden van het festijn ook aanwezig bent in je act.
 • Je krijgt een entreebandje en eten/drinken op de opwarm locaties

Voorbeelden van acteurs: de voor- en tegenstanders van de tram in 2019, Charles Dickens, Dokter Craeck


Schoolkind (voor kinderen van 6 t/m 12 jaar)

Je speelt een kind in de dorpsschool en je wordt ingedeeld naar leeftijd. Op die manier speel je 1 x per dag anderhalf uur mee.  De juffen van de school zullen dit verder regelen.
Vooraf kom je een keer bij elkaar en volgt er uitleg over wat er van je verwacht wordt.  

 • Je regelt eigen kleding (we kunnen je wel helpen)
 • Je wordt niet geschminkt
 • Je bent aanwezig tijdens de lestijden
 • Je krijgt een entreebandje en drinken met wat lekkers in de verzamelruimte


Muziekgroepen en koren

Muzikanten, koren en muziekgroepen kunnen contact opnemen met christina@lemsterdickensfestijn.com


Vrijwilliger niet verkleed

Hou je niet van verkleed in Dickens stijl meedoen, maar wil je wel andere taken op je nemen? Heel graag!
Voor, tijdens en na het festijn hebben we altijd mensen nodig.
Bijvoorbeeld voor het klussen aan decors en decoraties, maar ook voor het opbouwen en weer opruimen.
Ook voor het bemensen van de catering, de kassa’s, mensen de weg wijzen en meer hand en spandiensten kunnen we altijd mensen gebruiken. Je krijgt een entreebandje en eten/drinken op de opwarm locaties.
Meld je aan en laat ons weten wat je graag wilt doen: 

 • Logistiek: Je helpt mee om het terrein, podia en wegen af te zetten, verlichting en borden op te hangen, podia, tenten, decors op te bouwen, kerstbomen te plaatsen en meer. En na afloop ook weer af te breken en op te ruimen.
 • Horeca: Op een aantal punten verkopen we Choco en Glühwein in gezellige houten huisjes. Voor deze taak moet je minimaal 18 zijn. Horeca ervaring is niet noodzakelijk, maar kan handig zijn.
 • Catering: Alle vrijwilligers en acteurs verzorgen we het hele weekend goed. Bij de catering kan jij daarin ondersteunen! Je zorgt dat de opwarmplekken steeds voorzien zijn van eten en drinken en zorgt voor een gezellig praatje.
 • Decor: Je bouwt in samenwerking met team creatief de aankleding van de straten en de verschillende podia. Ben jij een handige klusser dan zoeken we jou!
 • Kleding maken/wassen: We hebben inmiddels al een heel kledingmagazijn vol met kostuums en accesoires voor de acteurs, koren en vrijwilligers. Ieder jaar wordt nieuwe kostuums gemaakt en de bestaande gerepareerd of aangepast. Ben jij handig met de naaimachine? Of wil je na afloop helpen met het wassen van alle kleding?
 • Sponsoring: We kunnen dit evenement niet organiseren zonder sponsoren. Ben jij commercieel vaardig? Kom ons dan helpen met het werven van sponsoren en vrienden van Dickens.
 • Communicatie en PR: Voor dit team zoeken we versterken van schrijftalenten voor de Dickens krant, ondersteuning bij de vormgeving en iemand die foto’s en filmpjes kan maken. Samen zetten we het Lemster Dickens Festijn op de kaart.

KLEDING voor acteurs en personages

Alle acteurs en personages voorzien van kleding is een hele klus en vergt een strakke organisatie voor de kledinggroep.
Via je groepshoofd zul je worden benaderd voor de kleding pas momenten.
We verzoeken je vriendelijk om je aan deze planning te houden en alleen in geval van echt niet kunnen dit moment in overleg met Trientje Lemstra te verzetten. 

Vergeet het dus ook alsjeblieft niet!

KLEDING voor muziekgroepen en koren
Voor muziekgroepen en koren kunnen wij geen kleding en schmink regelen. Daarvoor wordt de belasting op de vrijwilligers in de organisatie echt te groot.
Gelukkig hebben heel veel muzikanten en zangers al prachtige Dickens kostuums en anders is de kringloopwinkel vaak een goede bron van kleding. Kijk voor inspiratie eens naar de foto’s van vorig jaar, daar vindt je genoeg ideeën. 

Vrijwilligerswerk

We zijn een organisatie die draait op vrijwilligers en we willen graag dat iedereen er ook veel lol en plezier in houdt. Vrijwillig is echter niet vrijblijvend. We vragen je daarom ook aan de afspraken en planningen te houden. Alvast bedankt! 

 • Bij voorkeur mobiel nummer
 • Je normale maat, wij houden daarna rekening met extra ruimte voor warme laagjes.
 • Waar wil je aan meedoen?
 • Lees hiernaast wat de verschillen zijn. De rollen acteur, personage en figurant zijn niet te combineren. Kies er één.
 • Wat heb je eerder gedaan? Heb je nu voorkeur voor een soort act? Ben je al benaderd? Andere opmerkingen? Geef dat hier aan.
 • Wil je een groepsact aanmelden, upload dan een document met: 1. groepsnaam, 2. groepsomschrijving. 3. alle deelnemers: Voor- en achternaam, e-mailadres, telefoonnummer, kledingmaat.
  Max. bestandsgrootte: 512 MB.
 • Persoonlijke gegevens

 • Beide vakjes moeten aangevinkt worden.
 • We hebben voor het gebruik van beedmateriaal van kinderen ook de toestemming van de ouder/verzorger nodig. Ben je jonger dan 18 jaar? Vraag dan je ouder om onderstaande toestemming te geven.
 • Wil je nog iets kwijt of vragen? Laat het ons hier weten. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding per mail. Ontvang je deze niet? Check je spambox of stuur een mail naar info@lemsterdickensfestijn.nl.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.