Het themaverhaal in 2019: STOOM

Het Lemster Dickens Festijn 14 en 15 december 2019 draait om stoom! Lees hieronder het themaverhaal van het Lemster Dickens Festijn 2019:

Lemmer komt op stoom!

Het is al dagen onrustig in de straten van het Friese vissersdorp Lemmer! Een kleine groep behoudende inwoners is faliekant tegen de komst van de nieuwe stoomtram.

“Al deze nieuwerwetse uitvindingen zullen de mensch zijn gezondheid slecht bekomen!” 

aldus de voorvechter van deze groep, dokter Craeck. Ook boer Abe Hiemstra is fel tegen dit ‘Izeren Gefaar’ die dwars tussen zijn velden doorstoomt en waarvan zijn koeien van de melk raken. Craeck en Hiemstra willen maar één ding; deze nieuwerwetse stoom uitvindingen dwarsbomen. En dit zullen zij laten weten ook!

De nieuwe stoomtram brengt echter ook voordelen. Je kunt gemakkelijk reizen en de rijke inwoners van Lemmer maken hier dan ook graag gebruik van.  De tram brengt veel nieuwe mensen naar Lemmer. Handelaren, troubadours en landlopers. En, zo bleek afgelopen week, de dames van plezier uit Leeuwarden brachten een bezoek aan het vertrouwde Lemmer. Ze hebben een aantal bijzondere collega’s meegenomen en het verhaal gaat dat de Rode Lantaarn onder een nieuwe naam weer geopend zal worden.

Om de onrust in het dorp tijdig de kop in te drukken, zou burgemeester van Kallenbach de hulp van het leger hebben ingeroepen. Is dat slechts een gerucht, of slaan de soldaten daadwerkelijk hun kampement op in het Friese dorp?

Al met al zijn de inwoners van het Lemmer aan het einde van de negentiende eeuw lekker op dreef, of moeten we zeggen; ‘op stoom’?

Vragen? Mail ons

Stuur ons een bericht

Mail ons

Translation

Read more information in German or Polish.

Polish    German

MENU