Sprookjes in het Lemster Dickens dorp?

door Annemarie — op 19 oktober 2019

Misschien heb je het al op de posters zien staan; dit jaar komt er een echt sprookjesbos in het Lemster Dickens dorp. Nu horen we soms de vraag; “Wat hebben sprookjes nu met Dickens te maken?” Nou, meer dan je denkt!

Wij kennen de meeste sprookjes van prachtige kleurrijke kinderboeken of mooie Disney films. Maar wist je dat de meeste bekende sprookjes al heel oud zijn?
Zowel de Gebroeders Grimm, als de bekende schrijver Hans Christiaan Andersen leefden in de eerste helft van de 19e eeuw. Precies! In dezelfde tijd als Charles Dickens.


GEBROEDERS GRIMM
De Duitse gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm verzamelden volksverhalen uit het hele land en gaven al in het jaar 1812 hun eerste verhalenbundel uit onder de naam Kinder- und Hausmärchen met daarin 201 sprookjes en 10 kinderlegenden.

Onder andere de bekende sprookjes De wolf en de zeven geitjes, Roodkapje, Hans en Grietje, Doornroosje, Assepoester en Vrouw Holle komen uit de pen van de gebroeders Grimm.


ANDERSEN
Hans Christian Andersen leefde in Denemarken en was slechts zeven jaar ouder dan Charles Dickens. Andersen had de ambitie om acteur te worden, maar toen hij niet werd aangenomen op de theaterschool, richtte hij zich op het beroep van schrijver en dichter. In 1835 bracht Andersen zijn eerste bundel met sprookjes uit. Vaak met een dubbele boodschap, maar toch voor kinderen wel te begrijpen.

Klaas Vaak, De kleine zeemeermin, De prinses op de erwt en Het meisje met de zwavelstokjes zijn bekende sprookjes van Andersen.


LOGEREN BIJ DE FAMILIE DICKENS
Andersen was een groot fan van Dickens sinds hij het boek Oliver Twist had gelezen. Andersom was Dickens zich bewust van de reizende populariteit van Andersen en ook onder de indruk van zijn sprookjes De kleine zeemeermin en De nieuwe kleren van de keizer. Zij ontmoetten elkaar voor het eerst in 1847, tijdens de publiciteits tour van Andersen in Engeland.
In 1857 kwam Andersen wederom naar Engeland en logeerde hij vijf weken bij de Dickens familie. Uit verhalen lezen we echter dat Andersen een lastige gast was, waardoor de vriendschap tussen beide mannen na de logeerpartij vrij abrupt eindigde.


Waar vind je de sprookjes?

Tijdens het Lemster Dickens Festijn op 14 & 15 december vindt je op de Vissersburen het thema Sprookjes. Met de Dickens school, het musical podium en diverse sprookjesfiguren op de route is dit een absolute aanrader voor jong en oud!

Delen

Vragen? Mail ons

Stuur ons een bericht

Mail ons

Translation

Read more information in German or Polish.

Polish German

MENU